0221 Izlozba Polaznika  Pozivnica 2021

U Galeriji Kontrast, Dubrava 51 a, otvara se 17. svibnja u 19.00 sati “Izložba polaznika Narodnog sveučilišta Dubrava”. Izlažu polaznici radionice Crtanja i slikanja, Male škole primijenjenih umjetnosti, Male škole ilustracije i stripa i Paške čipke.
Izložbu će otvoriti Svebor Vidmar, voditelj Galerije Vladimir Filakovac.

Izložba je otvorena do 27. svibnja 2021. godine, radnim danom od 10.00 do 20.00 sati. Ulaz je slobodan.
Otvorenje izložbi održat će se u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama.

0222 Izlozba polaznika NS Dubrava plakat

Neugasivi plamen kreativnosti u doba „novog normalnog“

Izložba polaznika tečajeva Narodnog sveučilišta Dubrava, koja se tradicionalno održava krajem školske godine, je hvalevrijedna manifestacija, ključna kako bi publici, koja nema afiniteta prema specifičnom vidu kreativnog izražavanja, bila svojevrsni most za upoznavanje likovnog djela, pa makar ono bilo i amaterske naravi. Prošle školske godine, po prvi puta od pokretanja manifestacije, izložba nije održana, zbog pandemije koronavirusa.

Poznati američki filozof, esejist i pjesnik iz 19. stoljeća, Ralph Waldo Emerson, izjavio je kako je Svaki umjetnik na početku bio amater.

Iako je i ova sezona bila izazovna, odlučili smo, unatoč svim preprekama, organizirati izložbu u Galeriji Kontrast, u nešto skromnijem izdanju, te usprkos tome što većina likovnih radionica još nije u cijelosti odrađena.

0223 Izlozba polaznika NS Dubrava Stefanija Simunic

„Novo normalno“ koje je zahvatilo cijeli svijet, te u kojem smo svi mi morali žrtvovati djelić osobnih sloboda, nije omelo naše buduće umjetnike da na krilima mašte i darovitosti, te stečenog znanja, stvore nove svjetove, u kojima nema straha, uznemirenosti, panike i neizvjesnosti, ka oni ostalih tjeskobnih osjećaja kojima smo svakodnevno okruženi i bombardirani putem medija.

Tako na izložbi imamo prisutne različite tehnike, od akrila na platnu, crteža olovkom, ugljenom, suhom kredom na papiru, pa sve do radova primijenjenog karaktera, nastalih na radionici Crtanja i slikanja, Male škole primijenjenih umjetnosti, Male škole ilustracije i stripa i Paške čipke. U ovom, nešto skromnijem izdanju, možemo vidjeti pregršt uradaka talentiranih autora koji suvereno barataju kompozicijom, teksturama, perspektivom, tonom i bojom, a razlog njihove uspješnosti prvenstveno treba tražiti u tome što na radionicama imamo popriličan broj stalnih polaznika, koji već nekoliko godina zaredom pohađaju naše likovne programe, čime im se polako počeo oblikovati prepoznatljivi rukopis, kao i polje interesa za pojedine tehnike i motive bliske figuraciji ili apstrakciji.

Također je vidljiva i njihova međusobna socijalna interakcija, u kojoj se javilo pozitivno kritičko promišljanje. Da bi se u ovoj djelatnosti napredovalo, itekako je bitno moći podnijeti kritiku javnosti bez koje nema suvislog napretka. Time dolazi do svojevrsnog prosvjetljenja, te svaki polaznik može stvoriti trajnu ljepotu koja autentično ocrtava duh vremena, kao i njegovu unutarnju intimnu, čime se dobiva na samopouzdanju, a umjetnost kao proces poprima bitan terapeutski učinak, što nam i sama suvremena znanost potvrđuje.

Mentori potiču polaznike da stvaraju i izvan radionica, kod kuće, tako da se kasnije i ti uradci mogu detaljno proanalizirati, a polaznici pritom razvijaju radne navike. Ako postoji htijenje da se brže dođe do valjanog rezultata, umjetnikova ruka mora neprestano stvarati. Pravila je mnogo, no na kraju polaznik sve te dobronamjerne savjete svojih mentora procesuira, prihvaćajući ono bitno koje se ne kosi s njegovim ili njezinim karakterom i svjetonazorom. Leonardo da Vinci nam je dao jasnu uputu izrekom: Tamo gdje Duh ne vodi ruku umjetnika, tamo nema umjetnosti. Tamo gdje misao ne radi zajedno s rukom, tamo nema umjetnika.

Upravo u toj sinergiji između voditelja radionica i polaznika svih životnih dobi, stvorena su djela koja nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, te u koja je svatko od njih, na sebi svojstven način, unio djelić svjetla, u ovo dramatično doba rastrgano ekonomskom nestabilnošću i pandemijom. Ljudski duh je ipak jači od svih kušnji, što nam ova izložba još jednom jasno potvrđuje.

          Svebor Vidmar

Podjeli

TAEKWONDO KLUB DUBRAVA

 • LEA MATEŠIĆ IZBORILA NASTUP NA SVJETSKOM TEHNIČKOM PRVENSTVU

  Mar 17, 2022 | 05:37 am

  Svjetsko tehničko prvenstvo održava se 21. do 24. travnja 2022. u korejskom gradu Goyangu. Naša seniorka Lea Matešić izborila je mjesto u reprezentaciji i priprema se za ovaj nastup pod budnim okom trenera Mirka Bertečića. The post LEA MATEŠIĆ IZBORILA[…]

 • KNIN OPEN 2022.

  Mar 17, 2022 | 05:25 am

  U subotu,12.03., održan je tradicionalni turnir “Knin Open”. Ove godine taj je turnir jedan od tri kriterijska za izbor juniorske ekipe koja će predstavljati Hrvatsku na svjetskom prvenstvu. Najbolji posao odradila je Sara Hampovčan koja je s tri pobjede osvojila[…]

 • PRVENSTVO ZAGREBA 2022.

  Mar 17, 2022 | 05:22 am

  05.02.2022. održano je Prvenstvo Zagreba za sve uzrsne kategorije u borbama i tehnici. U ukupnom poretku svih uzrasta naš klub zauzeo je 3. mjesto. Juniorke ekipno prve, juniori drugi dok su tehnicari ekipno zauzeli drugo mjesto!   The post PRVENSTVO[…]

Nogometni Klub Dubrava Tim Kabel

RUKOMETNI KLUB DUBRAVA ZAGREB

 • Paket24 Premijer liga : BJELOVARU MINIMALNA POBJEDA

  May 1, 2022 | 18:00 pm

  DUBRAVA  25:26  BJELOVAR   U 9.kolu Paket24 Premijer lige za ostanak, Bjelovar je slavio u Dubravi 26:25 pogotkom Jovana Milićevića u posljednjim trenucima susreta. Bjelovarci su bili bolji u prvom […]

 • Najava utakmice DUBRAVA – BJELOVAR (30.04.)

  Apr 28, 2022 | 18:00 pm

  U pretposljednjem 9.kolu Paket 24 Premijer lige za ostanak Dubrava će u subotu od 19 sati ugostiti Bjelovar. Dvoboj je to klubova koji ligu mogu završiti na prvom mjestu, a […]

 • Paket24 Premijer liga : POBJEDA VEPROVA U RIJECI

  Apr 24, 2022 | 18:00 pm

  ZAMET  26:29  DUBRAVA   U 8. kolu Paket24 Premijer lige za ostanak, rukometaši Dubrave nastavili su pozitivan niz pobjedom u Rijeci protiv ekipe Zameta. Dubrava je odličnom igrom otvorila susret […]

Plivački Klub Dubrava